SALVATI ROSIA MONTANA,SALVATI ROMANIA !


Comunicat de presă
Referendumul cianurii recent invalidat continuă
să fie un instrument de manipulare şi intimidare



12 decembrie 2012, Roşia Montană - În această duminică s-a defăşurat, în 35 de localităţi din judeţul Alba, un referendum privind repornirea mineritului în Munţii Apuseni. În urma centralizării voturilor exprimate1, Biroul Electoral de Circumscripţie Alba a anunţat că referendumul a fost invalidat din lipsa cvorumului2 (prezenţa de 50%+1 din numărul cetăţenilor înscrişi pe liste). Decizia Consiliului Judeţean Alba de organizare a acestei consultări populare a fost încă de la început contestată de societatea civilă şi locuitorii Roşiei Montane ce se opun proiectului minier, arătând că referendumul, în forma propusă, este un pur exerciţiu de PR, fără valoare legală.

În acest sens, Campania Salvaţi Roşia Montană a lansat un apel3 de a nu participa la acest referendum ilegal către locuitorii Munţilor Apuseni pentru a nu legitima un sondaj de opinie, organizat din bani publici, de 3 miliarde de lei vechi. Procedurile legale4 de aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană nu cuprind organizarea unui referendum. Prin urmare, rezultatul său nu ar fi putut, legal, influenţa deciziile pe care Guvernul României trebuie să le ia în privinţa acordului de mediu, descărcării de sarcină arheologică a zonei sau în privinţa respectării dreptului la proprietate individuală al locuitorilor direct afectaţi de la Roşia Montană şi care nu vor să se mute.

“Cu toată campania agresivă a RMGC, a plaselor pline de cadouri şi a vestelor îmblănite împărţite, moţii s-au prezentat în număr scăzut la vot. Nici manipulările din mass-media, care continuă chiar şi în acest moment să prezinte date false cu privire la referendum, nici presiunea primarilor nu i-au putut determina pe locuitorii Apusenilor să susţină moartea prin cianurare a localităţilor din care provin. Viitorul nostru va fi unul fără cianură” a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

72.490 de locuitori cu drept de vot din cele 35 de localităţi din Alba au fost aşteptaţi duminică la vot. Din numărul total al acestora, doar 27% s-au pronunţat în favoarea repornirii mineritului şi a proiectului de la Roşia Montană. Aceste cifre arată că proiectul de la Roşia Montană nu este susţinut de o “majoritate covârşitoare”, aşa cum reiese din comunicatele susţinătorilor proiectului cu cianuri.
În perioada premergătoare organizării scrutinului, numeroşi locuitori ai zonei au semnalat presiuni foarte mari din partea autorităţilor locale şi a reprezentanţilor companiei miniere. Într-un comunicat oficial către investitori, Gabriel Resources, principalul acţionar al Roşia Montană arăta că în eventualitatea pozitivă a organizării referendumului, compania îşi va relua activităţi sistate. În consecinţă, pentru a supraveghea ziua votului, Centrul de Resurse Civice a acreditat 67 de observatori5.

Presiunea la care au fost supuşi localnicii a întrecut orice aşteptări. Ca observator am văzut oameni aduşi la vot cu maşinile primarului şi ale angajaţilor companiei miniere şi aproape obligaţi să voteze. Aproape toţi votanţii din secţia de votare pe care am monitorizat-o eu au răspuns exit-poll-ului că au votat da la referendum, deşi numărătoarea voturilor a arătat că majoritatea votaseră nu, ceea ce arată cât de intimidaţi sunt de fapt aceşti oameni.” a declarat unul dintre observatorii acreditaţi ai Centrului pentru Resurse Civice.

Imediat după închiderea urnelor, mass-media a practicat o dezinformare în masă în ceea ce priveşte rezultatele referendumului. Televiziunile şi presa online au comunicat în mod repetat ştirea potrivit căreia la referendum ar fi participat peste 70% din populaţia zonei, care s-ar fi exprimat în mare majoritate pentru repornirea mineritului. În ciuda anunţării datelor oficiale de către BEC şi a invalidării referendumului, mass-media a continuat să dezinformeze şi să manipuleze opinia publică, asumându-şi editorial discursul companiei miniere de câştigare a referendumului.

Campania Salvaţi Roşia Montană condamnă jocul murdar la care s-a pretat mass-media din România, informând publicul eronat cu privire la rezultatele referendumului, de altfel ilegal şi ilegitim. Campania Salvaţi Roşia Montană va declanşa demersurile necesare pentru sesizarea instituţiilor abilitate să aplice sancţiuni pentru această gravă încălcare a deontologiei profesionale în presa românească.

Pentru mai multe detalii: Eugen David, mobil: 0752353017, alburnusmaior@ngo.ro







1 http://www.cjalba.ro/wp-content/uploads/2012/12/Rezultat%20referendum.pdf
2 http://www.cjalba.ro/wp-content/uploads/2012/12/H19BECA.pdf
3 http://rosiamontana.org/index.shtml?cmd%5b291%5d=x-291-40411&cmd%5b292%5d=x-322-40411&cmd%5b300%5d=x-299-40411
4 http://rosiamontana.org/index.shtml?cmd%5b291%5d=x-291-40277&cmd%5b292%5d=x-322-40277&cmd%5b300%5d=x-299-40277
5 http://www.resursecivice.ro/aparitii-in-presa/radar-de-media-mo%C8%9Bii-au-ales-sa-nu-se-prezinte-la-referendumul-pe-tema-mineritului/

Comments

Popular posts from this blog

DESPRE TRADAREA DEMOCRATIEI

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928