"Voi ce-ati indragit strainii, manca-var inima caini"

Cum si de ce devin romanii unguri. O ancheta-bomba via Gazeta de Maramures si Ziaristi online
Sub patriotul presedinte Traian Basescu, romanii din Republica Moldova si Ucraina – “moldoveni”, conform exprimarii publice a aceluiasi presedinte, care a ales sa foloseasca oficial etnonimul preferat al lui Vladimir Voronin, Vasile Stati si… George Soros – au nevoie de o rabdare care se intinde pe ani de zile pentru a-si redobandi cetatenia naturala, cea romana. Unii, ca Paul Goma, nu au reusit sa si-o obtina nici dupa peste 20 de ani. Sub acelasi presedinte patriot, romanii din Romania UE-ista au nevoie de doar sase luni pentru a deveni cetateni ai Ungariei. De la simplificarea obtinerii cetatentiei maghiare, 283,866 de cetateni romani au solicitat sa devina cetateni maghiari, releva Politics.hu. O ancheta dramatica, prezentata in exclusivitate de Gazeta de Maramures:
Cum devine un român cetățean ungur?
"Read More"

Noua generație de cetățeni maghiari e născută și crescută în România. În scop electoral, țara vecină își crește artificial numărul cetățenilor, printr-o procedură simplificată de acordare a cetățeniei maghiare. Și, pentru a obține o serie de facilități, gen intrarea în Anglia și SUA fără viză, urmașii Dacilor liberi își vând identitatea. GAZETA de Maramureș a reușit să intervieveze, sub protecția anonimatului, un „proaspăt cetățean ungur” cu actele în regulă, deși, la origine e român get-beget.
Peste 8500 de maramureșeni au solicitat cetățenia maghiară! Noua generație de „cetățeni maghiari” fabricați peste noapte „bate” deja spre numărul total al etnicilor unguri din 1930 din Maramureș. Numai că, „noii unguri” de astăzi, de cele mai multe ori sunt români get-beget. Motivul?
Ungaria are nevoie de etnici, în scopuri politice, iar noua legislație privind acordarea cetățeniei maghiare este extrem de permisivă. Pentru a obține cetățenia maghiară, persoana care solicită acest lucru trebuie să îndeplinească minimum 3 condiții.
Prima condiție este să vorbească limba maghiară, a doua este să aibă pe cineva pe arborele genealogic care a fost cetățean maghiar în perioada maghiară și să nu aibă antecedente penale. Condiția legată de limbă e ușor de îndeplinit, pentru că oricine poate memora un jurământ, a doua, pentru românii din Ardeal, de asemenea, pentru că în timpul ocupației maghiare numele românești au fost maghiarizate. Și astfel, cu cele trei condiții și câțiva leuți, practic orice solicitant obține cetățenia. Numărul celor respinși este extrem de mic, undeva sub 1%, și chiar și în astfel de cazuri, cel respins poate depune, ulterior, din nou, cerere. Iar cetățenia maghiară înseamnă, practic, “pașaportul” pentru piața muncii din țări ca și Anglia sau SUA, unde românii au nevoie de viză. Ungurii, nu.
GAZETA de Maramureș a reușit să realizeze un interviu cu o persoană care a obținut recent cetățenia maghiară și care explică, sub protecția anonimatului cât de greu, sau mai bine zis de ușor, a fost.
Reporter: Cât de greu se obține cetățenia?
Cetățenia maghiară se obține relativ ușor, atâta timp cât cunoști limba maghiară, măcar cât să înțelegi întrebările adresate de reprezentanții autorităților maghiare.
Rep.: Din datele tale, sunt persoane cărora le-a fost respinsă cererea?
Eu am auzit că da, se cam resping dosarele depuse la Consulatul Maghiar din Cluj. Dintre dosarele depuse în Ungaria, respectiv în Nyiregyhaza, nu prea am auzit să se respingă, decât în cazul în care persoana chiar nu știe ungurește deloc. Cel puțin respingerea se poate face în momentul în care depui dosarul și porți un dialog cu reprezentanții maghiari. Acolo se verifică dacă știi sau nu limba.
Rep. Care sunt etapele de acordare a cetățeniei?
1. Etape:
a) Te prezinți la Teleki Magyar Haz, sau în Cluj, la Consulatul Maghiar, pentru a te informa de ce documente ai nevoie.
b) Îți întocmești dosarul: certificat de naștere al bunicilor/părinților născuți în perioada regimului maghiar, certificatul de naștere al persoanei care solicită cetățenia, certificatul de căsătorie dacă este cazul, copie C.I., un CV redactat în limba maghiară. Nu pot depune dosarele decât persoanele în al căror arbore genealogic există persoane născute în acea perioadă și cunosc măcar puțin limba maghiară.
c) Dosarul se depune la Teleki Haz, unde sunt traduse toate documentele și legalizate – taxa, în jur de 70 RON.
d) Se depune dosarul personal în Ungaria, sau la consulatul din Cluj. Pentru cei din Baia Mare, cei de la Teleki organizează deplasarea organizat, cu microbus din Baia Mare-Nyiregyhaza – taxa 60 RON (dus-întors).
e) În Ungaria are loc un dialog între reprezentanții maghiari și persoana care solicită cetățenia, se verifică dacă persoana știe limba, știe să scrie, este pus să completeze niște formulare.
f) Se așteaptă prin e-mail răspuns privind obținerea cetățeniei și data când este chemată persoana să depună jurământul
g) Se organizează deplasarea pentru depunerea jurământului.
Rep.: Cât costă?
60 RON traducerea și legalizarea documentelor de către cei de la Teleki Magyar Haz + 120 RON drumurile în Ungaria.
Rep.: Ce beneficii ai? Tu pentru ce ai vrut să obții cetățenia?
Ai toate drepturile, exact ca și cetățenii maghiari: reduceri pentru pensionari pentru mijloacele de transport, facilități bune în domeniul medical (analize medicale gratuite, consultații gratuite, intervenții chirurgicale la prețuri mai mici etc.), facilități în domeniul educației – masterat, doctorat, reduceri considerabile în domeniul turismului, facilitarea locurilor de muncă. Eu personal mi-am depus în primul rând pentru domeniul medical, nu se știe niciodată, și e la doar 3 ore de noi Nyiregyhaza de exemplu. Mulți solicită cetățenia maghiară și pentru că nu mai au nevoie ulterior de viza pentru Anglia, SUA.
Rep.: Ti se schimbă numele după obținerea cetățeniei?
Dacă dorești, da. Te întreabă acest aspect la depunerea dosarului.
Rep.: Cât durează totul?
De la depunerea dosarului, până la depunerea jurământului, 5-6 luni. Depunerea jurământului, 10 minute, plus anterior depunerii jurământului am stat 2 ore pentru semnarea unor hârtii din dosar.
Rep.: În ce măsură trebuie să cunoști limba maghiară?
Aici e interesant. În mod normal ar trebui să poți purta un dialog în limba maghiară, însă am văzut cazuri la depunerea jurământului, când soția, sau copiii nu știau să răspundă la întrebarea cum te cheamă? sau ce culoare are haina de pe tine. Depinde unde depui dosarul. Am auzit cazuri când cei din Ungaria merg prin sate, adună dosarele și nu se mai ține cont de nivelul de cunoaștere al limbii. E puțin jignitor, atâta timp cât în alte state UE dai examen din istoria, geografia țării respective, iar aici nici măcar limba nu o vorbești.
Rep.: Din experiența ta, crezi că ar putea obține cetățenia maghiară și un român care nu știe limba?
Da, depinde de noroc. Eu am o colegă al cărei soț nu știe o boabă maghiară, ea știe. Acum așteaptă răspuns de la Cluj, dacă i-a fost acceptat dosarul. Ideea e că măcar o persoană din familie să vorbească limba, că depunerea dosarelor și jurământul se fac împreună cu familia, deci te ajută soțul, tata….etc.
Rep.: Ce tip de persoane solicită cetățenia? De unde erau? Și din alte țări, gen Ucraina?
România și Ucraina, aflați aproape de granița cu Ungaria. Eu, vineri, când am fost, au depus jurământul în jur de 600 de persoane.
Rep.: Care e atitudinea oficialilor de la consulat față de cei care solicită cetățenia?
La depunerea dosarului am dat peste niște tinere, ok, amabile, se enervau doar când vedeau că nu se cunoaște limba. Iar în Ungaria, erau amabili, politicoși, erau oarecum bucuroși să vadă interesul crescut al nostru.
În baza ultimul recensământ, în Maramureș erau 34,8 mii de etnici maghiari. Dacă ar fi să o luăm pe date, un sfert dintre ei sunt deja cetățeni maghiari. Numai că, mulți dintre cei care au devenit cetățeni maghiari nici măcar nu s-au declarat de etnie maghiară. Și nici nu cunosc limba și nici n-au nicio treabă cu Ungaria. Totuși și ei, și copiii lor au devenit cetățeni ai acestei țări. Care vor fi efectele în viitor? Rămâne de văzut, în condițiile politicii extremiste maghiare, nu vor fi deloc roz.
Ultimul recensământ
La recensământul din octombrie 2011, înregistrarea etniei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate, respectându-se, astfel, dreptul fundamental al fiecărui individ de a-și declara în deplină libertate și fără niciun fel de constrângere apartenența etnică. Rezultatele provizorii ale recensământului populației relevă faptul că, din totalul populației stabile a județului, 380,0 mii persoane (82,4%) s-au declarat români. Structura pe etnii a populației stabile a județului se prezintă astfel: români 380,0 mii persoane (82,4%), maghiari, 34,8 mii persoane ( 7,5 %), ucraineni, 31,2 mii persoane ( 6,8 %), romi, 12,6 mii persoane ( 2,7 %), germani, 1,2 mii persoane (0,3 %) ruteni, 0,1 mii persoane ( 0,02 %) și alte etnii, 0,3 mii persoane (0,07 %) Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată etnia (nu au dorit să o declare sau nu erau prezente) a fost de 0,9 mii persoane, reprezentând 0,2 % din populația stabilă a județului.
Metodologia de obținere a cetățeniei maghiare
În prima fază, aplicanții pot apela la Centrele pentru Democrație existente în fiecare reședință de județ. Aici li se oferă consultanță – și, totodată, li se preiau dosarele. Solicitanții pot apela la consulatele maghiare din România, la Ambasada Ungariei la București sau într-unul dintre orașele Ungariei. În cele din urmă, dosarul ajunge la Budapesta.
Aici se prelucrează și, după acceptare, președintele țării semnează actele de acordare a cetățeniei, după care noul cetățean maghiar este anunțat cu privire la data în care trebuie să se prezinte pentru depunerea jurământului. Toată procedura durează aproximativ cinci luni de la depunerea dosarului complet.

Comments

Popular posts from this blog

DESPRE TRADAREA DEMOCRATIEI

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928