Cine este Gheorghe Funar, politicianul care l-a „detronat“ pe Vadim

Gheorghe Funar, noul preşedinte al Partidului România Mare, s-a făcut remarcat în timpul celor trei mandate consecutive de primar al municipiului Cluj-Napoca, în perioada 1992-2004, ca un politician controversat şi deosebit de vocal.

"Read More"

Gheorghe Funar, noul preşedinte al Partidului România Mare, s-a făcut remarcat în timpul celor trei mandate consecutive de primar al municipiului Cluj-Napoca, în perioada 1992-2004, ca un politician controversat şi deosebit de vocal.

Ştiri pe aceeaşi temă
Născut pe 29 septembrie 1949 la Sânnicolau Mare, în judeţul Timiş, Funar este de profesie economist, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca.
De-a lungul timpului, s-a făcut remarcat în viaţa politică printr-o retorică naţionalistă, deţinând funcţia de preşedinte al Partidului Unităţii Naţionale Române, în perioada octombrie 1992 – martie 1997.
În 1992, Funar a candidat la alegerile prezidenţiale din partea PUNR şi s-a clasat pe locul al treilea, obţinând 10,3% din voturi. Patru ani mai târziu, a candidat din nou, însă nu a mai obţinut decât 4,7% din voturi, fiind clasat pe locul şase.
Ulterior, s-a înscris în Partidul România Mare,  unde a deţinut, până să ajungă la şefia formaţiunii, funcţia de secretar general.
După ce, timp de 12 ani,  a fost primarul oraşului Cluj-Napoca, în 2004 a fost ales senator PRM de Cluj, iar un an mai târziu, a devenit lider al grupului PRM în Senatul României. Funar a mai candidat de două ori la Primăria Clujului, în 2004, respectiv în 2008, dar a fost învins de fiecare dată de Emil Boc.
În timpul activităţii sale de primar, a fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu mai multe licitaţii publice, însă a şi intentat procese altor politicieni din Cluj, precum şi jurnaliştilor, pe care i-a acuzat de calomnie. O altă controversă vizează faptul că o mare parte din averea noului preşedinte PRM a fost trecută pe numele lui Sabin Funar, fiul acestuia.
În perioada 2004-2008, în calitate de senator, el a înaintat 327 de propuneri legislative.  Printre altele, a cerut ca elevilor din clasele I-VIII să le fie oferită o Biblie în versuri, ca manual auxiliar pentru orele de religie. Totodată, a solicitat introducerea în şcoli a unei ore de şah pe săptămână.
De asemenea, a  propus „eradicarea sărăciei“ prin implementarea unui program care prevedea „creşterea, în perioada 2005-2008 a salariului mediu brut pe economie cu aproximativ 60% faţă de nivelul anului 2004“.

Gheorghe Funar s-a remarcat ca fiind un politician vocal, cu o atitudine antimaghiară demonstrată prin proteste şi acţiuni publice.

În septembrie 1996, în ziua în care s-a semnat tratatul de bază între România şi Ungaria, el organizat o paradă mortuară pe străzile din Cluj. Printre acţiunile sale se numără şi modificarea numelor de străzi care evocau personalităţi din cultura maghiară, dar şi vopsirea băncilor şi a pubelelor din Cluj-Napoca în roşu, galben şi albastru.

Totodată, Funar a fost acuzat că promovează şi un mesaj antisemit, una dintre cele mai controversate declaraţii ale sale datând din 2010, când a afirmat că Mihai Eminescu ar fi fost ucis de către evrei.  

  

Comments

Popular posts from this blog

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928

Înfiintarea parlamentului Evreiesc European (EJP)