SPERIETOAREA DE CIOROI A ROMANIEI

Jurnalistă din Australia despre Ferentari, „sperietoarea Bucureştiului“: „Un cartier nefericit, dar nu periculos“

"Read More" 

Cartierul Ferentari, în continuare un subiect pentru presa internaţională FOTO Adevărul
Cotidianul australian „The Herald Sun“ publică astăzi un reportaj din cartierul bucureştean Ferentari, pe care-l numeşte „cea mai înfricoşătoare suburbie a oraşului“.
"Este penultima ţară din Uniunea Europeană ca nivel de trai, iar în partea sudică a oraşului există o serie de străzi labirintice care sunt cea mai de speriat suburbie a oraşului", scrie "Herald Sun".
Cotidianul australian susţine că oamenii fac ochii mari în momentul când aud de cartier, deşi acesta arată la fel ca oricare altul din Bucureşti. "Românii, mai ales cei care au trăit multă vreme în Bucureşti, îi avertizează pe vizitatori să stea departe de aceste străzi", scrie Koren Helbig.
Ferentariul are pentru australieni un aer comunist, cu blocuri drepte, străzi făcute artificial şi urme ale unei epoci industriale. "Astfel de dovezi ale regimului sunt peste tot în Bucureşti: în clădirile sale gri şi monotone care creează o atmosferă tristă, în blocurile construite rapid sub doctrina socialistă care spunea că oricine trebuie să aibă o casă identică", scrie "Herald Sun".
Jurnalistul australian spune că a văzut Bucureştiul doar câteva zile, iar sărăcia s-a arătat peste tot, contrastând puternic cu Palatul Parlamentului, Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon.
"Astăzi, mare parte din acest monolit este gol şi nefolosit, camerele sale aşteptând în întuneric. Cu toate acestea, factura anuală la curent pune presiune asupra unei societăţi care se chinuie", scriu australienii.
Cum a ajuns în Ferentari?
După ce a vizitat Casa Poporului, jurnalista şi-a scos harta şi l-a întrebat pe ghid ce este Ferentari? "A reacţionat alarmat, m-a avertizat că nu e sigur şi a încercat să mă convingă să mă răzgândesc", mai scrie Helbig.
"Acest cartier era Ferentari, cel mai sărac loc din Bucureşti şi un rai pentru droguri şi infracţionalitate. M-au avertizat că e periculos chiar să conduc pe aceste străzi. Şi iată-ne, într-o sâmbătă cu soare, în timp ce locul părea inofensiv. Tinerii mergeau pe străzile prăfuite, cu telefoanele la ureche, în linişte totală", scrie Koren Helbig.
Jurnalista a descoperit că în Ferentari sunt multe persoane sărace, mai ales romi. De multe ori, ea a trecut pe lângă case abandonate, acoperite în folii de plastic sau ascunse în spatele panourilor publicitare abandonate.
"Într-un colţ de stradă un cuplu de persoane fără adăpost stăteau la umbra unor conducte uriaşe de apă. De multe ori, pe stradă treceau căruţe pline cu resturi şi fiare vechi, tot ce ar putea fi vândut pentru un profit insignifiant", se mai arată în articolul din cotidianul australian.
"Rândurile de case s-au terminat şi au apărut fabrici mari şi centrale de energie, o amintire a trecutului industrial al cartierului. Un câine bătrân şi plin de ţânţari, cu sânge care-i curgea din gură, se uita la lume cum trece", mai scrie Helbig.
Koren Helbig încheie articolul într-o notă pozitivă totuşi: "Da, Ferentariul era nefericit. Dar periculos? Poate pare sigur doar ziua, nu ne-am aventurat noaptea. Dar m-am întrebat dacă poveştile despre cartier nu erau doar poveşti şi nu fapte, marcate de prejudecăţi faţă de romi, această categorie marginalizată de populaţia majoritară şi acuzată de toate infracţiunile din oraş. O preconcepţie s-a transmis de la o generaţie la alta, către tinerii care evita acum această suburbie".

Comments

Popular posts from this blog

DESPRE TRADAREA DEMOCRATIEI

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928