DREPTATEA PALESTINIENILOR ESTE SPANZURATA DE ZIDUL DE LA IERUSALIM

Proteste violente în Israel. Guvernul demolează locuinţele palestinienilor.

"Read More" 
Protestele din Israel au degenerat în conflicte între forţele de ordine şi demonstranţii palestinieni FOTO Haaretz.com
Nordul Israelului se confruntă cu ample proteste de stradă ale etnicilor arabi, din cauza demolărilor de case pe care guvernul Netanyahu le-a autorizat. Protestatarii au blocat un drum principal şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine venite la faţa locului.
Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi alte grenade de fum pentru a dispera mulţimea. Doi protestatari au fost arestaţi sub acuzaţia de agresare a unor ofiţeri de poliţie.
Protestele de vineri fac parte dintr-o serie de demonstraţii care au izbucnit după ce o casădin satul Barta'a din nordul Israelului, aflat în apropierea „liniei verzi“ (linia de demarcaţie dintre Israel şi teritoriile statelor vecine, convenită dupăArmistiţiul din 1949) a fost demolată miercuri, după ce Ministerul de Interne a decretat-o ilegală.
Familia care locuia în acea casă a declarat că locuinţa a fost construită în urmă cu zeci de ani şi se afla pe „pământ privat“. Membrii familiei au spus că au încercat ani de zile să obţină o autorizaţie de construcţie, încercând să trimită o petiţie chiar la Biroul Preşedintelui, însă fără succes.
Colonizările lui Netanyahu
Demolările locuinţelor etnicilor arabi din zonele de „graniţă“ au luat amploare în timpul mandatului premierului Netanyahu şi au fost aspru criticate de comunitate europeană. Guvernul Netanyahu colonizează intens zonele din teritoriile ocupate, demolând proprietăţile palestiniene pe care le identifică drept „ilegale“.
Planurile unor mari ansambluri rezidenţiale construite abuzit în teritoriile palestiniene au scandalizat liderii europeni, însă nu a fost luată nicio măsură care săîmpiedice politica prim-ministrului israelian, care nu se bucură de prea multăpopularitate nici în ţara sa.
Mai mult, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de politicile de colonizare care afectează procesul de pace între Israel şi Palestina.
Miercuri, lanţul american de restaurante fast-food McDonald's a refuzat să deschidă un restaurant pe teritoriul unei colonii israeliene din Cisiordania, hotărâre care a atras nemulţumirile organizaţiilor locale. Franciza McDonald’s din Israel a respins invitaţia, motivând decizia pe baza unei politici interne care nu acceptă deschiderea restaurantelor dincolo de linia verde stabilită în 1967 (când a fost încheiată perioada controlului egiptean şi iordanian în regiune).Conform legii internaţionale, coloniile din Cisiordania şi Ierusalimul de Est sunt ilegale.

Comments

Popular posts from this blog

DESPRE TRADAREA DEMOCRATIEI

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928