Atac la independența Republicii Moldova

În noaptea dintre 26-27 aprilie, am fi putut fi martorii unui episod asemănător cu conflictul din 2008, când trupele ruse au atacat Georgia, intervenind pentru două regiuni separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud. Mai exact, elemente ale armatei ruse și trupelor de miliție transnistrene au invadat satul Varnița, situat la pseudo-granița dintre Republica Moldova și Transnistria.

Trupele ruse și transnistrene au trecut râul Nistru în timpul nopții, purtând uniforme militare și alte însemne distinctive, și au încercat să monteze câteva vagoane cu rol de puncte de control. Motivația oficială este că, în apropierea sărbatorilor, traficul ilegal peste Nistru crește, iar aceste puncte de control ar fi destinate prevenirii contrabandei ilegale.
Cu toate acestea, acțiunile armatei ruse și trupelor transnistrene încalcă atât Tratatul de pace de la Moscova din 1992, cât și numeroasele tratate internaționale care garantează suveranitatea statelor. Din orice punct de vedere, acțiunea de acum câteva zile poate fi privită ca o tentativă de ocupație a teritoriului Republicii Moldova de către o altă putere. Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, OCUPAȚIE = Luare temporară sau permanentă în stăpânire de către forțele armate ale unui alt stat a unei părți sau a totalității teritoriului unui alt stat.
Intervenția unui stat străin în problemele interne ale unui alt stat, fie prin declarații fie direct, prin prezență militară, este deosebit de gravă și trebuie sancționată de organele competente internaționale.
Mai gravă însă este neimplicarea autorităților naționale din Republica Moldova, fapt ce denotă profunda criză politică în care se găsește Chișinăul, unde se pare că există un vid de putere, nimeni neîndrăznind să ia vreo decizie în ceea ce privește această provocare directă. Situația putea degenera rapid, în momentul în care sătenii, treziți de zgomotul transportoarelor, au ieșit și și-au văzut satul practic invadat de trupe străine. Indignați, aceștia au cerut răspunsuri de la militarii ruși și transnistreni, moment în care trupele au reacționat violent, agresând fizic câțiva săteni.
În acest moment, localnicii au ripostat, mai întâi informând presa de la Chișinău care a ajuns la fața locului foarte repede, și apoi Comisia Unificată de Control, din partea Republicii Moldova, care și-a trimis reprezentanții la fața locului. În acest răstimp, sătenii au organizat baricade în diferite intersecții ale satului, ținând piept într-un mod curajos trupelor străine.
Este aceasta o dovadă că Federația Rusă poate acționa prin marionetele ei cum dorește în spațiul ex-sovietic? Dacă da, este oare posibil să ne trezim într-o dimineață cu trupe ale Armatei a 14-a rusă la doar câțiva kilometri de Iași, la Prut?
Potrivit acordurilor bilaterale între România și Republica Moldova, statul român se obligă să acorde asistență diplomatică părții moldovene în cazul unor incidente diplomatice. Linia politică a Guvernului Ponta se orienteză însă spre o apropiere de Federația Rusă și de Comunitatea Statelor Independente – organizație continuatoare a politicilor sovietice. Nu putem decât să ne întrebăm retoric de ce nu a existat o luare de poziție oficială din partea MAE și a lui Titus Corlățeanu?
Această tăcere este încă o dovadă clară că guvernul USL urmează linia Iliescu-Voiculescu de apropiere de Est și ignorare a acordurilor cu partenerii și aliații externi.
Tăcerea de la București este dublată de tăcerea de la Chișinău, iar acestea nu reprezintă decât o dovadă în plus că orice regim sau partid socialist, social-democrat, neo-comunist sau, în sens mai larg, descendent dintr-un fost partid comunist, este loial încă, pe față (Belarus, Ucraina) sau mascat (Rep. Moldova, România) adevăraților lor stăpâni, care se află în Kremlinul de la Moscova.
Cât va continua această situație? Răspunsul depinde doar de noi, cei care le dăm puterea și cei care, potrivit oricărei ideologii democratice, ar trebui să le-o şi putem lua.

Comments

Popular posts from this blog

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928

Înfiintarea parlamentului Evreiesc European (EJP)