”Rusia vrea sa repete în R. Moldova situatia din Georgia”.


Gen. Ion Costaș   Ziarul NATIONAL.md    29.04.2013  


Deja de 23 de ani, Transnistria, care are în spate ”imperiul rusesc”, își permite să recurgă periodic la provocări pentru a ”transnistriza R. Moldova”, este de părere generalul Ion Costaș care a fost în perioada anilor 1990 – 1992 ministru al Afacerilor Interne din R. Moldova.”În spatele acțiunilor stă, evident, Federația Rusă care și-a propus să refacă imperiul, să ajungă până la Prut. Asta e și lozinca lui Vladimir Putin. Rușii vor să repete aici situația din Georgia”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL generalul cu referire la incidentele de la finele săptămânii trecute de la Varnița când separatiștii au instalat câteva posturi vamale de control.Potrivit lui Ion Costaș, este necesar ca autoritățile R. Moldova ”să spună clar și răspicat la toate colțurile mondiale că are pe teritoriul său armată de ocupație”. Iar puterile lumii să întreprindă măsuri diplomatice, politice și economice în acest sens, este de părere generalul care zice că a luptat în 1992 în războiul de pe Nistru ”pentru integritatea R. Moldova și pentru onoarea românilor basarabeni din R. Moldova”.Pentru a rezolva odată și pentru totdeauna problema transnistreană, Ion Costaș propune trei soluții. Prima ar fi ca autoritățile R. Moldova să fie ferme și să capete susținerea marilor puteri ale lumii care pot determina Federația Rusă să-și scoată armata de ocupație de pe teritoriul nostru. Totodată, generalul crede că trebuie să facem eforturi pentru a ne integra în Uniunea Europeană și a adera la NATO.
Raisa Lozinschi
SURSA: Gral.(r) Ion Costas pentru R.B.N.Press
Pentru puținii români care n-au auzit de Generalul Ion Costaș și pentru românii cei mulți, care știu prea puține despre domnul general, câteva cuvinte: Se trage dintr-o familie de moldoveni români din nordul Basarabiei – satul Tarigrad, Drochia. Tatăl autorului – sergent al Armatei Române – a căzut prizonier la ruși la Cotul Donului.
A revenit la ai săi în 1948, iar curând după aceea, cu toată familia, în 1949, au fost deportați în Siberia, apoi strămutați în stepele Kazahstanului, la minele din Karaganda. De unde, cum s-a întâmplat cu mulți basarabeni, s-au întors, în 1958. După absolvirea școlii medii ruse din Drochia, R. Moldova, a urmat studiile la Harkov (Ucraina), la Școala superioară de aviație militară, pe care a absolvit-o cu onoruri. Primește diploma de pilot militar pe supersonice și diploma de inginer de aviație. Calitățile sale l-au impus printre colegii de generație, iar superiorii politici ai Armatei Roșii i-au recunoscut valoarea, promovându-l până la rangul de general în aviația supersonică. După absolvirea la zi a Facultății de comandă a Academiei Militare de Aviație „Iuri Gagarin” cu medalie de aur, a fost numit comandat de regiment de aviație tip MIG-25RB în Germania de Est, apoi adjunct și comandant de divizie de aviație tip vânători-bombardament în Transbaikalia (Cita-Stepi). Urmează studiile la Academia Marelui Stat-Major al armatei URSS, la Moscova, pe care o absolvă cu onoruri. După absolvirea celei mai prestigioase instituții militare în armata sovietică, cu mare greu obține repartizarea pentru serviciul militar în Moldova, în funcția de adjunct de comandant al Armatei a 14-a sovietice pe probleme de aviație.
A fost, la data aceea unul din cei mai tineri generali (la 40 de ani) din armata sovietică. Apariția Republicii Moldova l-a făcut să se întoarcă printre ai săi, ca să pună umărul la renașterea și consolidarea spiritului românesc în stânga Prutului. A primit la Chișinău cele mai înalte însărcinări pe linie militară în clipele cele mai grele ale Republicii Moldova. La început de existență a noului stat – ministru de Interne. A restructurat miliția în poliție, a creat Academia de Poliție a Republicii Moldova, concomitent organizând lupta contra separatismelor transnistrean și găgăuz, activ susținute de Moscova. Apoi, la 5 februarie 1992, este numit ministru al Apărării prin decretul lui Mircea Snegur. A creat ministerul de la zero în condiții de război! A fost perioada de luptă cu separatismul în anii 1990-1992 și de război cu Armata a 14-a, cu gardiști din Transnistria și cazaci din Rusia.
Mai multe informatii despre G-ral.(r) Ion Costas in articolul:

Comments

Anonymous said…
This comment has been removed by the author.
Anonymous said…
ALO NOI NU SINTEM GIORGIA= ITI TRANZMIT CA GITA CONTRA SA SINUCIS DIN OFTICA =ADUCEM BASARABIA ACASA =CU PRETUL VIETII MAI TATA.

Popular posts from this blog

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928

Înfiintarea parlamentului Evreiesc European (EJP)