DE LA ANUL VIITOR, LIMBA RUSA VA TRECE LA GRAFIA LATINA


Social-democrații basarabeni și ”patrioții” Moldovei s-au opus deciziei

Congresul Federal al Lingviștilor din Rusia, desfășurat la finele lui martie curent la Moscova, a hotărât ca limba rusă să treacă la grafia latină. Deși cu multă tradiție, alfabetul chirilic utilizat astăzi de ruși și de alte câteva popoare este unul anacronic și nu mai face față cerințelor timpului, în special în era internetului unde domină scrierea engleză, se afirmă în documentul final al forului.
Pentru trecerea limbii ruse la grafia latină a votat absoluta majoritate a savanților ambelor școli lingvistice, altădată concurente - cea din Sankt-Petesburg și cea din Moscova. Savanții au ales 23 de litere latine și le-au recomandat Kremlinului pentru a fi decretate de la 1 iulie anul viitor, urmând și o perioadă de tranziție de trei ani și jumătate. Și președintele rus Vladimir Putin s-a arătat loial trecerii limbii ruse la grafia latină, evocând în acest context anii de agent secret în Germania, când el a fost nevoit să comunice vreme îndelungată doar în germană, fapt ce i-a adus succesul în cariera sa politică.
La forul moscovit au participat și reprezentanți ai societății civile din Rusia, dar și din ”străinătatea apropiată”, printre care și o delegație din R.Moldova, condusă de liderul social-democratilor basarabeni, Victor Șelin, și ”principalul patriot al Moldovei”, Mihail Garbuz. Aceștia au fost unicii dintre toți participanții la for care au opinat împotriva trecerii limbii ruse la grafia latină. Motivându-și protestul, Mihail Garbuz a accentuat ”nedumerit” precum că ”Dacă limba rusă în Rusia va trece la grafia latină, același lucru va trebui să se întâmple și cu scrisul rușilor din Basarabia, iar asta înseamnă ”românizare”.
În context, Victor Șelin și-a dorit să fie mai profund și a declarat poetic: ”Atunci când limba română și cea rusă din Basarabia vor avea aceiași haină europeană - literele latine - ne va fi mai greu să apărăm statalitatea Moldovei. Limba rusă și grafia rusă sunt la ele acasă între Prut și Nistru, și noi nu ne vom schimba scrisul în unul latin, chiar dacă va face acest lucru toată Rusia”, - a mai adăugat politicianul.

Corespondentul special al Asociatiei Culturale și de Creație
CulturaBASS la Moscova
1.04.2013

Comments

Popular posts from this blog

DESPRE TRADAREA DEMOCRATIEI

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928