POPULATIA INDURA FOAME

Lacomia vs Zgarcenie
60% din populatia Moldovei sunt afectati de sentimentul flamanzirii (starea de foamete temporara, cand oamenii nu pot consuma minimul fiziologic).
80% din persoanele de varsta a treia din zonele urbane nu consumă carne, peste si alte produce de ani de zile din cauza:
 
lipsei mijloacelor banesti, preturilor mari produselor alimentare de prima necesitate si cheltuirii pensiei pentru serviciile comunale, care acopera doar 52 la suta.
 
Analiza indicatorilor saraciei moldovenilor, analiza comparativa a preturilor din UE cu cele din Moldova a scos in evidenta situatii de soc în Moldova, care nu s-a mai repetat nici intr-o tara dupa anii 1945.
La categoria celor saraci am considerat persoanele, care obtin venituri de pană la 3000,0 lei moldovenesti. Acesta este un venit lunar pentru o persoana, care si-ar acoperi necesitatile cele mai stringente pe parcursul unei luni.
Acuma sa explicam care sunt functiile unor institutii de stat in procesul de jefuire populatiei si aducerea acesteia la pauperizare si cum se realizează procesul de stoarcere din populatie a banilor.
Moldova este tara, care practic nu produce bunuri de larg consum. Iar ceea ce produce este mai scump de 2-5 ori ca in tarile unde costul de productie (sinecostul) este mai mare ca in tara noastră de 2-5 ori, iar pretul de vanzare este mai mic ca la noi.
Pentru elucidarea realitatii, vom prezenta unele date dintr-o publicatie stiintifica, elaborata dupa criza financiara mondiala (http://ideas.repec.org/a/blg/reveco/v44y2009i1p25-35.html).
Procesele abordate cu rezultatele neobisnuite ale acestui studiu continua si in zilele de astazi, dupa patru ani de guvernare democratica.
Spre exemplu:
Cu un salariu mediu lunar, in Moldova se poate procura aproximativ 24 kg de carne de vita, pe cand in Anglia 467 de kg. In acest fel posibilitatea este de 19 ori mai redusa ,ceea ce de fapt din punct de vedere economic nu se incadreaza nici intr-o teorie economica.
 
In Italia, cu un salariu mediu lunar se poate procura carne de porc cca 357 de kg, iar în Republica Moldova cu un salariu mediu lunar poti cumpara 24 kg de carne de porc. In Germania se poate procura cca 2189 de litri de ulei de masline, iar în Moldova d numai 37 litri, or de 59 ori mai putin.
In Olanda cu un salariu mediu lunar al unui angajat se poate procura 280 kg de peste, iar în Republica Moldova doar 30,11, kg adica de 9,30 de ori mai putin.
Cu un salariu mediu lunar din Moldova se poate procura 6 kg de cafea, iar in Italia 200 kg, adica de aproximativ 35 ori mai scump în Moldova.
Cu un salariu mediu din Anglia la preţurile din Moldova se poate de procurat aproximativ 5000 kg de cartofi și 2358 de kg de rosii etc.
Comparatiile pot fi efectuate fara sfarsit demonstrand si demascand lacomia si mentalitatea bolnava a unor oameni de afaceri.
Era bine, daca acestia mai plateau si impozite la stat din hiperprofiturile care le obtin din exploatarea veniturilor populatiei din Moldova.
Impunitatea si obraznicia unor persoane de afaceri nu au limite in comportamentul lor, deoarece se bucura de acoperire si protectionism a neamurilor, cumetrilor și nanasilor din Parlament, unele ministere, servicii si structuri de combatere a incalcarilor financiar – fiscale.
Prin prezenta analiza se demonstreaza impactul foarte grav asupra consumatorilor din Moldova. Aceste analize permit fiecarui sa formuleze unele concluzii bazate pe materiale concrete de analiza economico – financiar
Faptul ca aceste analize demonstreaza direct situatiile reale si consecintele respective, se cere o interventie in regim de urgenta a factorilor de decizie de nivel macro. Se cere o abordare foarte serioasa a acestor probleme, mai ales cele din sectoarele care tin de sfera sociala, inclusiv sfera de protectie sociala.
Ce poate elabora un Minister al economiei sau al muncii din Moldova in situatiile respective – nimic, fiindca este subjugat celor, careia ii apartine.
Ar fi posibila o interventie in echilibrarea preturilor? Aceasta devine tot mai actuala si inevitabila in conditiile salbatacirii unor persoane de afaceri din Moldova, care mereu se plang cu au pierderi, dar in realitate realizeaza marfurile de import la preturi fantastice, obtinând venituri fantastice in lei moldovenesti, iar prin intelegere de cartel cumpara valuta straina la curs foarte ieftin.
Nu este Moldova pregatita pentru relatii economice bazate pe principii de piata.
Comportamentul unor oameni de afaceri de comun acord cu structurile responsabile de protectia consumatorilor, protectia/combaterea concurentei, comertul in intregime si piata muncii in special, ne vorbeste ca in viitorul apropiat Moldova nu are nicio sansa de dezvoltare.
Iar interventia structurilor nominalizate în situația formată este minimă ori chiar interzisă de către cei, în serviciul căruia sunt puse aceste servicii și structuri de stat.
Mai mult de 53 % din populația țării în prezent se alimentează sub norma extremă, înafara de lapte și pâine socială nu consumă
Analiza de mai sus ne demonstreaza ca riscul alimentar creste de la an la an, iar cercului, celor ce exista cronic flamanzi se îmbogateste, ceea ce deterioreaza sanatatea majoritatii populatiei.
Moldova este capabila sa-si asigure auto-aprovizionarea cu produse alimentare, insa aceasta se realizeaza numai aproximativ la 10-12 procente. Moldova se lupta cu socul producerii de produse alimentare de aproximativ 22 de ani fara succes.
Neajunsul cronic de produse alimentare din tara a fost provocat de distrugerea intentionata a infrastructurii complexului agroindustrial de catre persoanele aflate le putere în anii 1991 – 2002 ca mai apoi companiile lor sa beneficieze de preturile atractive de import, absolut la toate tipurile de produse alimentare si sa le vanda in Moldova la pret mai mare de 5-10 ori.
A devenit o legitate ca preturile la produsele alimentare în Moldova se stabilesc haotic si sunt chiar mai mari ca cele din tarile UE, de mai multe ori, exclusiv cele incluse in lista reglementata de stat. Costul produselor alimentare in Moldova este intr-o ascensiune subita. Aceasta reprezinta o provocare imensa pentru o tară, in care aproximativ 40 la suta din cetateni isi duc existenta in saracie extrema !!!!!
Se vorbeste atat in structurile de stat, cat si de catre persoanele afacerilor salbatice din Moldova, precum ca preturile sunt influentate de preturile generale de sezon.
Am mai auzit asa cuvinte de la un ministru, in spatele caruia se afla practic toata economia Moldovei, de la functionarii de la BNS si chiar cercetatori despre influenta preturilor sezoniere.
 
 
Aceasta este o absurditate economica inventata de moldoveni.
 
In tarile cu mentalitatea oamenilor de afaceri normala nu exista asa notiuni. Analizele preturilor la fructele si legumele de import au relevat că preturile din tara de origine a importurilor practic nu deviaza, dar daca acestea exista atunci limita oscilatiilor este aproximativ de 4-7%.
Atunci de ce diferenta dintre preturile de vara – iarnă pe piata Moldovei este de la 3 la 12 ori ? Pe tejghelele magazinelor din Europa pe tot parcursul anului preturile nu se schimba. Dar de ce in Moldova se schimba ????
S-a mostenit inca de la Uniunea Sovietica ca preturile iarna trebuie sa creasca de cateva ori, in special in ajun de sarbatori, cand in tarile normale preturile scad drastic.
Situatia se poate normaliza, dar se cer cateva modificări nu numai a legislatiei. Decizii ferme, renuntare de la exploatarea populatiei, ceea ce a facut Anglia inca in anii 1822 – 1830 cu doua veacuri in urma.
Dar vreau sa amintesc celor, ce creeaza asa situatii ca pentru orice popor exista limita a rabdarii…

Comments

Anonymous said…
CUVANTUL LEGIONAR

http://www.zelea-codreanu.com/

Extindeti Miscarea la Basarabia!
"POPULATIA INDURA FOAME" - ma bucur sa vad ca ai mai multa decenta decat majoritatea blogheristilor !

Popular posts from this blog

DESPRE TRADAREA DEMOCRATIEI

Razboiul nevazut al evreilor sionisti

Planul evreilor khazari- o scrisoare uimitoare din 1928